Werkgever?

16 december: Oratie prof.dr. Katja Tolstaja

Op 16 december a.s. (van 15.45-17.15 uur) vindt de oratie plaats van hoogleraar Katja Tolstaja aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De titel van haar oratie is: 'Imago Dei reimagined. The Concept of Man as Image of God in View of Extreme Dehumanizations'. De oratie is online te volgen.

De rol van religie en theologie in de oorlog in Oekraïne kan niet worden onderschat

Hoogleraar Theologie en Religie in post-traumatische samenlevingen Katja Tolstaja wil als hoogleraar wetenschappelijke simplistische discoursen nuanceren waar het gaat over (post)traumatische samenlevingen. Vijandsdenken heeft oorzaken in het verleden. Wat zijn historische, theologische en politieke lijnen die conflicten – ook de huidige oorlog in Oekraïne – bepalen? De huidige oorlog in Oekraïne wordt aan beide kanten als een metafysische oorlog geframed. Ook stelt zij de vraag: Wanneer is religie/theologie geen ideologie?

Tolstaja wil vanuit haar Russische achtergrond de rijkdom van de oosters-orthodoxe theologische traditie ontsluiten. Deze traditie heeft de schepping als een centraal thema. De hele schepping is doordrongen van het goddelijke. In onze seculiere samenleving is dat een verrassend uitgangspunt.

Tolstaja is sinds eind november de Theoloog des Vaderlands.

Bron: VU | Foto: Youtube

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu