Werkgever?

Aan Tafel - multifocaal kunstproject in Amsterdam Zuid

Wanneer zaten we voor het laatst samen aan tafel? Twee jaar lang leven met een pandemie en lockdowns hebben die vraag van een nieuwe dimensie voorzien.

De bekendste laatste gezamenlijke maaltijd uit de afgelopen tweeduizend jaar is ongetwijfeld het ‘Laatste Avondmaal’ van Jezus met zijn twaalf leerlingen. Een gelaagd tafereel van verraad en lijden, maar evenzeer verbondenheid en nieuw begin.

De kunstroute van ‘Aan Tafel’ biedt een wandeling langs een aantal indringende verbeeldingen van het gebeuren door de hedendaagse kunstenaars Peter Slegers, Martijn Duifhuizen, Bert Staal & Matty Christensen, Maria Kapteijns, Rietje Bulthuis, Wout Herfkens, Rinke & Pelle Nijburg. Stuk voor stuk kunstwerken die je stilzetten, uitnodigen tot zelfonderzoek, vragen stellen rond thema’s als compassie en duurzaamheid.

Ze zijn te vinden op de volgende locaties in Amsterdam Zuid: Oranjekerk, Vredeskerk, binnentuin Gerard Terborgstraat, OBA Roelof Hartplein, De Coenen en Willem de Zwijgerkerk.

‘Een soort zelfportret ook: van wat leven is; wie wij als mens zijn en kunnen worden. Daar gaat het voor mij om.’ (Peter Slegers over zijn verbeelding in beeld, geluid en geur)

De kunstenaars gebruiken verschillende technieken: verf, velours, ets en houtdruk, foto op staal, film en multimediale verbeelding. Hun kunstwerken zijn te beschouwen als hedendaagse variaties op de wereldberoemde laatmiddeleeuwse muurschildering van het ‘Laatste Avondmaal’ door Leonardo da Vinci in de eetzaal van een klooster in Milaan. Deze geniale kunstenaar op zijn beurt tekende al voor een baanbrekende vernieuwing van een lange traditie van verbeelding van het tafereel. De thema’s blijven in elke tijd actueel en de ontkerkelijking biedt kunstenaars vooral nieuwe ruimte voor geheel eigen verbeeldingen daarvan.

Bij het project ‘Aan Tafel’ hoort een programma van onder meer concerten, dansperformances, beschouwingen en workshops. De kunstroute valt op eigen gelegenheid te lopen. Op gezette tijden en op aanvraag zijn er ook rondleidingen langs de kunstwerken.

Alle informatie over de kunstroute en het programma van activiteiten is te vinden op www.aan-tafel.info.

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu