Werkgever?

Inspiratie- en ontmoetingsdag 'Kansen na corona'

Op donderdag 1 juli wordt in het Dominicanenklooster in Huissen een Inspiratie- en ontmoetingsdag georganiseerd voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en bezinning en op zoek zijn naar informatie en inspiratie als het gaat om de vragen: hoe ziet de bezinningsmarkt eruit na corona? en: waar liggen de kansen?

In de groeiende markt van mensen die zoeken naar zingeving, verdieping en betekenis hebben spirituele centra, kloosters, bezinningscentra en kerken veel kansen. Mentale gezondheid, bezinning, stilte en persoonlijke ontwikkeling lijken na corona nog belangrijker te worden. Maar denken deskundigen hier ook zo over? Wat zijn nieuwe thema’s waar de komende jaren rekening mee gehouden moet worden? Hoe speel je in op de mogelijkheden die er liggen en welke aanpak vraagt dat?

Broeder Bernardus, abt van abdij Koninghoeven in Berkel-Enschot, neemt ons mee in zijn persoonlijke verhaal van de trappistenabdij en gaat in op de spanning tussen opluchting en uitdaging, behouden en vernieuwen, en de mogelijkheden die de post-corona-tijd biedt voor het ontvangen van gasten en het aanbieden van spiritualiteit, soberheid en stilte op een plek als abdij Koningshoeven.

Tim Vreugdenhil, ondernemer en dominee, vertelt hoe alle bezinningsplekken van welke kleur en smaak dan ook unieke kansen krijgen. En hij verklapt een geheim: ook mensen die niet bij een kerk of klooster horen, vinden bezinningsthema’s vaak super interessant.

Een andere invalshoek komt van Joanna van Dorp van de MeyerBergman Erfgroep Groep, ook bekend door de aankoop van paleis Soestdijk. Zij geeft de programmering vorm van Buitenplaats Doornburgh, een oud klooster. Wanneer vindt zij de buitenplaats succesvol, op welke grond neemt zij beslissingen?

De middag start met columniste Welmoed Vlieger. Zij zal ingaan op een aantal prikkelende vragen: “De coronacrisis confronteert ons met het feit dat we niet alles onder controle hebben, dat we moeten leren leven met (existentiële) onzekerheid en met het besef dat vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Gaan we van controlezucht naar openheid, van zelfgerichtheid naar zelfrelativering en belangeloosheid? Hoe kunnen wijsheidstradities en -bronnen hierbij een oriënterende en richtinggevende functie hebben?”

Daarna gaan we met elkaar in gesprek en krijgen we een inkijkje in nieuwe initiatieven zoals het Friese Nijkleaster met Hinne Wagenaar en een school vol van alledaags leven in Visvliet met Jasja Nottelman. Hoe hebben zij hun activiteiten opgezet en hoe ziet de ‘bezinningsmarkt’ er na corona uit en wat zullen de komende jaren belangrijke onderwerpen/thema’s worden voor programma’s en projecten in deze sector?

Met dagvoorzitters Anne Stael en Aalt Bakker wordt dit een rijke en bezielende dag voor iedereen die zoekt naar het verder vormgeven van zingeving, religie, bezinning in de post-corona-tijd.
___

Praktische informatie

Datum: Donderdag 1 juli 2021
Tijd: 10.00 - 17.00 uur, er is mogelijkheid voor napraten tijdens het avondeten
Prijs: € 75,00, inclusief avondeten: € 85,00
Aanmelden/meer info: kan via deze link

In het najaar worden als vervolg drie masterclasses gehouden in het Dominicanenklooster Huissen, waar u heel concreet met uw organisatie aan de slag kunt gaan onder begeleiding van Anne Stael, Aalt Bakker en externe deskundigen.

Data: 7 oktober, 2 november en 7 december van 10.00 - 17.00 uur. Kosten € 350,00 voor drie dagen.
___

Programma

10.00 uur: Welkom door Anne Stael, eigenaar van ZIEN wat Onzichtbaar is, en Aalt Bakker, directeur van het Dominicanenklooster in Huissen. Speelse kennismaking door Anne: hoe is het, waar staan we, wat speelt er?

10.15 uur: Bijdrage Broeder Bernardus
Broeder Bernardus neemt ons mee in zijn persoonlijke verhaal van het trappistenklooster en gaat in op de spanning tussen opluchting en uitdaging, behouden en vernieuwen, die de post-corona tijd biedt voor het ontvangen van gasten en het aanbieden van spiritualiteit, soberheid en stilte op een plek als Abdij Koningshoeven.
Broeder Bernardus is abt van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

10.50 uur: Pauze

11.05 uur: Bijdrage Tim Vreugdenhil
"Opener dan Ooit. Kansen voor kerken en spirituele centra." Tim vertelt hoe alle bezinningsplekken van welke kleur en smaak dan ook unieke kansen krijgen. En hij verklapt een geheim: ook mensen die niet bij een kerk, klooster horen, vinden bezinningsvragen vaak super interessant.
Tim Vreugdenhil is ondernemer en stadspredikant in Amsterdam. Binnenkort verschijnt zijn boek 'Opener dan Ooit. Kansen voor kerken'. In zijn boek vertelt hij over waarom hij juist nu een nieuw soort kerk gaat starten.

11.45 uur: Bijdrage Joanna van Dorp
Joanna van Dorp is directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh, onderdeel van de MeyerBergman Erfgoed Groep, bekend door de aankoop van Paleis Soestdijk. Buitenplaats Doornburgh was voorheen een klooster en is nu een buitenplaats voor kunst en wetenschap. Waarom heeft de MeyerBergman Erfgroep Groep Buitenplaats Doornburgh aangekocht en hoe geeft zij de programmering vorm? Wanneer is de buitenplaats succesvol?
Joanna van Dorp is sinds 2018 verbonden aan MeyerBergman Erfgoed Groep, na jarenlang werkzaam te zijn geweest als programmeur bij de Westergasfabriek. Binnen de organisatie houdt Joanna zich bezig met het inhoudelijk concept van de projecten en de vertaling daarvan naar een passend programma. 

12.30 uur: Mogelijkheid bijwonen viering

12.45 uur: Lunch

13.30 uur: Muziek

13.45 uur: Bijdrage Welmoed Vlieger
De coronacrisis confronteert ons met het feit dat we niet alles onder controle hebben, dat we moeten leren leven met (existentiële) onzekerheid en met het besef dat vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Thema's en ontwikkelingen die volgens Welmoed Vlieger van belang zijn de komende tijd: van controlezucht naar openheid, van zelfgerichtheid naar zelfrelativering en belangeloosheid. Juist zo krijgt ons handelen een morele dimensie die wordt verbonden met gemeenschappelijke waarden. Wijsheidstradities en -bronnen kunnen hierbij een oriënterende en richtinggevende functie hebben.
Welmoed Vlieger is o.a. columnist bij dagblad Trouw.

14.15 - 15.15 uur: Eerste ronde workshops

15.30 - 16.30 uur: Tweede ronde workshops

Overzicht workshops:

1. De helderheid van Nijkleaster, Hinne Wagenaar
Nijkleaster kiest voor eenvoud en eigenheid. Alle activiteiten worden hieraan getoetst. Dit heeft geleid tot een verdere reflectie over het 'waarom' van Nijkleaster. Dat proces leidde tot een nieuw logo en een nieuw document: De Kring van Nijkleaster. Mensen van heinde en verre kunnen hun plek innemen in die kring. Nu een fysiek nieuw klooster op Westerhûs (vlak buiten Jorwert) gebouwd wordt, is het spannend in hoeverre mensen hun plek gaan innemen in de kring van Nijkleaster. Voor Nijkleaster is het belangrijk om volstrekt helder te zijn over de eenvoud en eigenheid. Wat is jouw concept en wat maakt het krachtig en uniek?
Hinne Wagenaar is directeur van Nijkleaster

2. De bezinningsmarkt na corona, Greco Idema
Hoe ziet de ‘bezinningsmarkt’ er na corona uit en wat zullen de komende jaren belangrijke onderwerpen/thema’s worden voor met name programma’s en projecten in die markt? Die vragen legde Greco Idema de afgelopen maanden aan tientallen directeuren, voorzitters en leiddinggeven van kloosters, abdijen, stadskloosters, bezinningscentra en andere religieuze/spirituele organisaties voor. In deze workshop zal hij de uitkomsten met de deelnemers delen. En: wat te doen met deze uitkomsten? Kunnen de deelnemers er iets mee in de eigen situatie?
Greco Idema is hoofredacteur van o.a. Volzin en Reliwerk, is lid van de Stuurgroep Toekomst Abdij van Berne en is coördinator van het Patershuis in het Dominicanenklooster in Huissen.

3. De grondslag voor een nieuwe gemeenschap, Jasja Nottelman
Jasja Nottelman heeft altijd interesse gehad in het vormen van communities in combinatie met gastvrijheid. Ze ging vele jaren met studenten naar Taizé, volgde het ontstaan van Casellla, het klooster in Hilversum, dat een groot hart heeft voor jongeren, en ontwikkelde de leefgemeenschap van studenten Eau de Gracht in Utrecht dat drie jaar lang veel heeft betekend voor de studenten zelf en hun gasten. Sinds begin dit jaar is ze begonnen met de School, vol van alledaags leven, in Visvliet in Groningen. Waar je op adem kunt komen, in de tuin kunt werken, muziek kunt luisteren of een (strip)boek uit de kast pakt om lekker te gaan lezen. Jasja neemt ons mee in de keuzes die ze maakt om de School, ingebed in het dorpje Visvliet, betekenisvol te laten worden. Samen onderzoeken we waarom je zo'n soort community zou oprichten, welke waarden er aan ten grondslag liggen en hoe je dat leven in gemeenschap vorm kan geven.
Jasja Nottelman is studentenpastor.

4. Succesvolle activiteiten, Fer van der Reijken
Als coördinator van La Verna in Amsterdam heeft Fer de meest uiteenlopende zaken geprogrammeerd en gedaan. Van het proef liggen in een doodskist tot samenwerken met de moskee. Wat waren succesvolle activiteiten en hoe blijf je ook trouw aan je franciscaanse roots? Wat brengt deze ervaring hem in het Stadsklooster San Damiano in Den Bosch waar hij onlangs is begonnen? We inventariseren met elkaar wat succesvolle activiteiten zijn en wat de sleutel tot succes kan zijn.
Fer van der Reijken is franciscaan in stadsklooster San Damiano in Den Bosch.

16.30 uur: Plenair afsluiten

17.00 uur: Einde en mogelijkheid tot mee eten
___

Deze dag is een initiatief van het Dominicanenklooster in Huissen en ZIEN wat Onzichtbaar is in samenwerking met Volzin en Reliwerk. Uiteraard zal rekening worden gehouden met geldende coronaregels voor de organisatie van activiteiten.

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu