Werkgever?

VU benoemt David Gushee tot bijzonder hoogleraar Christelijk-sociale ethiek

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) benoemt David Gushee (VS) tot bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel Christelijke Sociale Ethiek aan de Faculteit Religie en Theologie per 1 maart 2021. De leerstoel is ingesteld in samenwerking met de International Baptist Theological Study Centre (IBTS Center) in Amsterdam.

David Gushee is een internationaal gerespecteerd wetenschapper die zowel op academisch als publiek niveau heeft gepubliceerd over actuele ethische kwesties in de samenleving. Onderwerpen die hij bestudeert zijn bijvoorbeeld genocide, armoede, menselijke waardigheid, seksualiteit en gender, oorlog en vredestichting.

Actuele thema’s
De nieuwe leerstoel is onderdeel van de facultaire afdeling Beliefs & Practices en richt zich vooral op de begeleiding van promovendi. Naast zijn hoogleraarschap aan de VU blijft Gushee werkzaam bij de Mercer University, Atlanta (GA). VU-hoogleraar Gijsbert van den Brink (hoofd Beliefs & Practices) is enthousiast over de aanstelling van Gushee: “Gushee is een leidende stem in veel maatschappelijke discussies over gevoelige morele kwesties. Het brede respect voor zijn werk blijkt onder meer uit zijn voormalig voorzitterschap van academische verenigingen als de American Academy of Religion (AAR) en de Society of Christian Ethics (SCE). Maar zijn invloed reikt tot ver buiten de VS. Bovendien is Gushee een echte aanwinst voor dit bij ons enigszins verwaarloosde vakgebied, dat zich op het kruispunt van veel cruciale hedendaagse debatten bevindt.”

VU-hoogleraar en decaan van de faculteit Ruard Ganzevoort is ook erg blij met zijn komst: “Gushee’s werk toont niet alleen onze kernwaarden in het combineren van academische excellentie, maatschappelijke relevantie en spirituele betrokkenheid, hij belichaamt ook onze zeer gewaardeerde samenwerking met het International Baptist Theological Study Centre.”

Sociaal-ethische uitdagingen
Mike Pears, directeur van het IBTS Centre, is dankbaar voor de samenwerking met de VU die door de aanstelling van Gushee zal worden versterkt. Pears: “We zijn verheugd over de benoeming van Gushee. Christelijke ethiek heeft lange tijd een centrale plaats ingenomen op de agenda van het IBTSC. Deze benoeming zal dit werk aanzienlijk nieuw leven inblazen, zowel in de academische als in de publieke sfeer. De benoeming van David is een verheugend voorbeeld is van het creatieve karakter van de samenwerking tussen de VU en het IBTS Center.”

Gushee: “Het is spannend om lid te worden van de Faculteit Religie en Theologie en om mijn betrokkenheid bij het International Baptist Theological Study Centre te verdiepen. Ik kijk uit naar de kans om getalenteerde sociaal-ethische promovendi van over de hele wereld te begeleiden en deel te nemen aan belangrijke gesprekken over sociaal-ethische uitdagingen in Europa en daarbuiten ”.

Over David Gushee
David P.Gushee (1962; PhD, Union Theological Seminary in New York) doceerde van 1993-1996 Christelijke Ethiek aan SBTS (Louisville, KT), voordat hij verschillende opeenvolgende academische functies bekleedde in de moraalfilosofie aan de Union University ( Jackson, TN). In 2007 verhuisde hij naar Mercer University om daar Distinguished University Professor of Christian Ethics te worden. Gushee heeft 26 boeken en meer dan 150 hoofdstukken in boeken, tijdschriftartikelen en recensies geschreven of geredigeerd, naast vele opiniebijdragen aan de populaire pers. Enkele van zijn bekendste boeken zijn: Righteous Gentiles of the Holocaust (1994, gebaseerd op proefschrift), The Sacredness of Human Life (2013), Changing Our Mind (2014, 2017) en (2020). After Evangelicalism: The Path to a New Christianity.

Bron: VU A’dam | Foto: Wikipedia

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu