Het onderzoek van Westerink betreft de doordenking van de cultuurhistorische plaats van de psychoanalyse en haar betekenis voor de theorievorming over religie in relatie tot wijsgerig antropologische en godsdienstwijsgerige vraagstukken. Meer concreet krijgt dit een toespitsing in de vraag naar de wijze waarop de psychoanalyse inzicht kan geven in en vruchtbaar gemaakt kan worden voor het verstaan van de relatie tussen levensbeschouwing en geestelijke gezondheid in de huidige tijd.
"In het huidige onderzoek staan twee auteurs centraal: Freud en Foucault", aldus Westerink. "In het onderzoek naar Freud ligt de nadruk op de ontwikkeling van zijn theorievorming over seksualiteit, trauma en religie. In het onderzoek naar Foucault ligt de nadruk op zijn kritisch perspectief op de psychoanalyse en zijn denken over de relatie tussen Christendom, subjectiviteit en psychiatrie."
Over Herman Westerink
Herman Westerink (Zwolle, 1968) studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2002 promoveerde hij met het proefschrift 'Met het oog van de ziel. Een godsdienstpsychologische en mentaliteitshistorische studie naar mensvisie, zelfonderzoek en geloofsbeleving in het werk van Willem Teellinck (1579-1629)', over de psychologische aspecten in het werk van een vertegenwoordiger van de Nadere Reformatie.
Tot 2006 was Westerink werkzaam als post-doc aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij vanaf 2007 als post-doc en docent aan de Universiteit van Wenen verbonden was. Sinds 2013 werkt Westerink als wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, waar hij sinds mei 2021 als wetenschappelijk directeur werkzaam is. Vanaf 2016 tot 2021 was Westerink als bijzonder gasthoogleraar vanwege het KSGV verbonden aan de KU Leuven.
Bron: RU Nijmegen | Foto: Youtube