Werkgever?
| t/m 24 oktober 2024

Junior Conservator voor Museum Klooster Ter Apel

Voor de uitvoering van de beschrijving en het behoud en beheer van de collectie zoekt Museum Klooster Ter Apel een starter in de functie van Junior Conservator voor 24 tot 32 uur per week.

Over ons
Uniek in Noordwest-Europa, gelegen in het prachtige Westerwolde, ligt het voormalig kruisheren­klooster uit 1465. Het enige nog bestaande plattelands­klooster ligt temidden van een schilderachtig bos. Museum Klooster Ter Apel is een geregistreerd museum, dat het verhaal vertelt van de 34 middeleeuwse kloosters in Groningen en het kloosterleven in het algemeen. Naast de vaste collectie­presentatie maken wij twee wisseltentoon­stellingen per jaar. Er is een prachtige kloostertuin met meer dan 200 verschillende planten en kruiden. Het museum is ook een sfeervolle trouwlocatie.

De komende jaren wil het museum herinrichten om het verhaal van het kloosterleven en de kloosterfunctie beter te kunnen vertellen. De herinrichting gebeurt met de focus op toegankelijkheid, ook voor (maar niet uitsluitend) bezoekers met een beperking, omdat wij geloven dat dit een betere bezoekersbeleving voor iedereen garandeert.

Bij het museum werken 9 enthousiaste medewerkers (vaste en oproepkrachten) onder de dagelijkse leiding van een directeur. Daarnaast zijn er 75 actieve vrijwilligers.

Waar werk je aan?
Je doet onderzoek naar de collectie en werkt aan de beschrijving van de collectie. Van enkele deelcollecties moet zorgvuldig worden gekeken naar datering, techniek, materiaal en de toestand waarin het object verkeert. De beschrijvingen van die objecten moeten worden losgetrokken van de dominantie van de liturgische toepassing en aangepast naar de wetenschappelijke normen van de tijd en in het taalgebruik dat voldoet aan de standaarden die Museum Klooster Ter Apel heeft geformuleerd over toegankelijkheid. De beschrijvingen pas je na onderzoek aan in ons collectieregistratiesysteem. Het einddoel is online publicatie van de objectgegevens.

Wie zoeken wij?
Museum Klooster Ter Apel heeft een kleine betaalde staf en veel vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar we zijn ook een team en het is belangrijk dat je teamspirit hebt en bereid bent even buiten je functieprofiel te stappen als dat nodig is. We zoeken een starter die van aanpakken weet en goed prioriteiten kan stellen, en minimaal een jaar relevante ervaring heeft.

  • Je bent in het bezit van een afgeronde (research)master in (kunst)geschiedenis, kunstwetenschappen, cultuurwetenschappen of in het vakgebied dat een duidelijke link met het museum of de collectie beherende instelling heeft, en een afgeronde master museumconservator.
  • Je hebt minimaal 1 jaar (relevante) museale werk- praktijkervaring.
  • Je moet een brede interesse hebben en het leuk vinden om met een veelzijdige collectie te werken. Je bent bereid je in te lezen in de historie van het Kruisherenklooster in Ter Apel. Kennis van schilderijen, tekeningen en grafiek en materialen en technieken is van wezenlijk belang. Kennis van liturgische en religieuze objecten is een pré maar geen must. Heel belangrijk vinden wij de publieksgerichte vertaalslag. Wij zijn trots op onze teksten, die overal in het gebouw -van objecttekst tot de instructie bij de kluisjes- duidelijk, beknopt en ‘lekker’ zijn.
  • Je moet kunnen samenwerken met de vaste conservator en met de vrijwilligers die belast zijn met het collectiebeheer. Je moet ook zelfstandig contacten kunnen leggen met experts op deelgebieden en deze contacten duurzaam borgen in de museumorganisatie.
  • Omdat deze positie mogelijk wordt gemaakt door het Conservatorenstipendium van het Cultuurfonds, moet Museum Klooster Ter Apel de kandidaat die als beste uit de gesprekken komt voorleggen aan het Cultuurfonds. Kandidaten stemmen in met het delen van relevante sollicitatie informatie met het Cultuurfonds.

Wat bieden wij?

  • Een aanstelling van 24 tot 32 uur.
  • Een salaris dat overeenkomt met de Museum cao schaal 8 (NB: Museum Klooster Ter Apel is niet aangesloten bij de Museum cao).
  • Deze positie is voor een periode van 5-7 maanden.
  • Een plek waar je veel kunt leren en initiatieven kunt ontplooien. Waar mogelijk word je betrokken in museale samenwerkingen en kan je gebruik maken van het vaste personeel.
  • Veel vrijheid en invloed. Je hebt een grote rol in de inhoudelijke keuzes die worden gemaakt, en hoe we de collectie online delen.

Solliciteren
Solliciteren kan tot en met 24 oktober 2024. Vragen en sollicitaties (cv + brief) kunnen gestuurd worden naar Marjan Brouwer (directeur) via info@kloosterterapel.nl. Gesprekken worden gevoerd op dinsdag 5 november 2024.

Bron/foto: Museum Klooster Ter Apel

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu