Werkgever?
| t/m 31 oktober 2024

Dirigent voor de Dominicuskerk in Amsterdam

De Dominicuskerk is een oecumenische basisgemeente in hartje Amsterdam. De kerk is een authentiek 19de-eeuws Cuypersmonument met een prachtige akoestiek, een Fazioli-vleugel en een Adema-kerkorgel. Een open geest, open hart en open beurs voor wat dichtbij en ver weg gebeurt kenmerken de gemeenschap. De diensten op zondagochtend worden door honderden mensen bezocht én online meegevierd. Een team van voorgangers zorgt, samen met de musici, wekelijks voor vieringen waarin verbinding en verdieping centraal staan.

De liturgische praktijk vindt haar oorsprong in de kerkelijke vernieuwingen vanaf de zestiger jaren, met veel liederen van Oosterhuis en composities van Oomen, Huijbers en Löwenthal. Die vernieuwingen gaan natuurlijk door; de laatste decennia zijn veel nieuwe liederen aan het repertoire toegevoegd. Het Dominicuskoor bestaat uit ongeveer 30 zangers verdeeld over de vier stemgroepen (en zingt 3 zondagen per maand). Daarnaast is er een cantorij van ongeveer 12 zangers. Deze cantorij zingt eens per maand (3de zondag) en staat tot en met juni 2025 onder leiding van Arjan van Baest. Op de 5de zondag zijn er (kleine) ensembles van wisselende samenstelling verantwoordelijk voor het aanjagen van de volkszang, soms is er een gastkoor.

Onze muzikaal leider Arjan van Baest heeft zijn vaste medewerking aan repetities en vieringen beëindigd. Daardoor ontstaat een vacature voor Dirigent en/of muzikaal leider.

De wervingscommissie zoekt de invulling in twee mogelijke richtingen. Hieronder worden ze beide beschreven.

Mogelijke invulling nr. 1:
Dirigent en muzikaal leider voor alle repetities en vieringen

Muzikaal eindverantwoordelijke, inclusief de kerkelijke hoogtijdagen Kerst, Pasen en Pinksteren en de cantorij-diensten. Tot en met juni 2025 is dit in overleg met liturgisch team en de dirigent van de cantorij.

Je bent verantwoordelijk voor de muziek in de Dominicus. We gaan graag met je in gesprek over hoe dit er concreet uitziet.
Je bent verantwoordelijk voor de repetitie met het koor op de donderdag.
Je bent verantwoordelijk voor de muziek op zondag, het koor en (vooral!) de gemeentezang.

Taakomvang
Deze volledige functie omvat indicatief 8 uur per week. Eindverantwoordelijkheid voor de muzikale component in de vieringen is onderdeel van de functie.

Mogelijke invulling nr. 2:
Dirigent voor één of twee repetities plus één viering per maand, muzikale leiding facultatief

Taakomvang
Met deze invulling kiezen we voor één vaste dirigent per zondag per maand, waarvan er één muzikaal eindverantwoordelijk is.

Deze functies omvatten 4-6 uur per maand en wordt door verschillende mensen als volgt ingevuld:

  • Dirigent 1 repeteert eenmaal per maand met de cantorij en begeleidt de daarop volgende zondagse viering. Vanwege gemaakte afspraken is deze functie beschikbaar vanaf juli 2025.
  • Dirigent 2 repeteert eenmaal per met maand met het Dominicuskoor en begeleidt de daarop volgende zondagse viering.
  • Dirigent 3 idem als dirigent 2.
  • Dirigent 4 repeteert tweemaal per met maand met het Dominicuskoor en begeleidt één van de daarop volgende zondagse viering. De tweede repetitie is bedoeld voor verdieping op van het repertoire en koorscholing.

De zondagse viering zonder voorafgaande repetitie wordt o.a. ingevuld als gebruikelijk in de Dominicus zomerdiensten.

Eindverantwoordelijkheid voor de muzikale component in de vieringen is optioneel bij elk van de vier mogelijkheden. Voor deze taak is 2 uur per week beschikbaar. Op welke wijze de verantwoordelijkheid vorm moet krijgen is nog onderwerp van gesprek.

Alle kandidaten dienen te voldoen aan het volgende

Functieprofiel

Opleidingseis
Studerend of afgeronde studie op HBO of WO-niveau: kerkmuziek, gecombineerd met hoofdvak koordirectie, zang of een instrument (zoals orgel of piano), of praktijkervaring als allround kerkmusicus en (kerk)koordirigent.

Functie-inhoud

  • Leiden van het Dominicuskoor en de gemeentezang tijdens de overeengekomen vieringen op zondag en bijzondere samenkomsten in de kerk, alsmede het leiden van de bijbehorende repetities van het koor.
  • Stimuleren en bewaken van de kwaliteit van het Dominicuskoor en de Dominicuscantorij onder meer door gerichte stemcoaching (kan uitbesteed) en periodieke stemtesten.
  • Adviseren over de muziek tijdens speciale vieringen zoals rouw- en trouwdiensten.
  • Bijdragen aan vernieuwing van de liturgie, onder meer door het (laten) maken van nieuwe composities en het initiëren van speciale uitvoeringen.
  • Optioneel: Eindverantwoordelijk voor de muziek in de Dominicus in samenwerking met het liturgisch team waarmee je de zondagse dienst voorbereidt. De LT vergadering is donderdag-namiddag. Voorbereiding en afstemming repertoire van de betreffende dienst in overleg en in samenwerking met een paar mensen die grote kennis hebben van het beschikbare repertoire.

Globale profielschets

  • Affiniteit met de traditie en het gedachtegoed van de Dominicusgemeente.
  • Theologische kennis om liedteksten te duiden, meer algemeen: gevoel voor taal en tekst.
  • (Globaal) overzicht van het liedrepertoire in de liturgische praktijk van de Dominicusgemeente.
  • Respectvolle en open instelling naar mensen ongeacht hun achtergrond en levensovertuiging.
  • In teamverband kunnen samenwerken.
  • Inspirerend en enthousiasmerend kunnen samenwerken met groepen volwassenen en kinderen.
  • Vernieuwend kunnen denken en handelen, aansluitend bij de muzikaal-liturgische praktijk zoals die in de Dominicus is gevormd en gegroeid.

Inlichtingen en reageren
Nadere informatie over de vacature kan worden ingewonnen bij:

- Alle van Steenis, voorzitter liturgisch team, tel. 06 20983200, e-mail a.steenis@msa.nl en bij
- Evert van Merode, pianist/organist, tel. 06 14813214, e-mail evertvanmerode@gmail.com.

Uw reactie stuurt u uiterlijk 31 oktober naar personeelsfunctionaris Coen Glaser, dominicusmuziek@hotmail.com.
Zie ook de website: www.dominicusamsterdam.nl

Bron/foto: Dominicus Amsterdam

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu