Werkgever?

Anne Goossensen nieuwe lector Leven met het Einde

Prof. dr. Anne Goossensen start op 1 november 2024 als nieuwe lector bij lectoraat Leven met het Einde bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool. Haar lectoraat is een doorstart van het bestaande lectoraat Zorg rond het Levenseinde.

Anne Goossensen combineert haar nieuwe rol als lector met haar huidige rol als hoogleraar bij de Universiteit voor Humanistiek (UvH), waar zij sinds 2012 werkzaam is. Anne: “Ziekzijn, sterven en rouw worden steeds meer onderdeel van het gewone leven. Vrijwilligers en burgers vormen experimentele zorgzame gemeenschappen. Voor die ontwikkeling heeft het combineren van toegepast onderzoek binnen Avans met internationale academische netwerken van de universiteit grote meerwaarde.”

Meralda Slager, directeur bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid: “Anne verbindt haar hoogleraarschap met het lectoraatschap bij Avans. Dat biedt hele mooie mogelijkheden voor de toekomst. Voor docenten en (junior) onderzoekers ligt er nu een rode loper om promotieonderzoek te doen aan de UvH, al dan niet met een Lerarenbeurs van NWO.”

Leven met het einde
In het verleden was Anne al Bijzonder Hoogleraar Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). In deze periode bestudeerde zij ‘presentie’ en ‘er zijn’ in levenseinde situaties. Heel relevant voor het thema van het nieuwe lectoraat: Leven met het Einde.

Anne: “Door met een vergrootglas te kijken naar (zorg)relaties bij het levenseinde, komen waardevolle thema’s omhoog zoals machteloosheid, eenzaamheid en existentiële kwetsbaarheid. Daar kennis over ontwikkelen, draagt bij aan de waardigheid van iedere betrokkene in de palliatieve fase. Het humanistisch perspectief vind ik inspirerend vanwege de filosofische en zorgethische concepten, die dwars op het instrumentele staan. Dit biedt toegevoegde waarde aan veel huidig onderzoek dat zich richt op interventies, tools en hun effectiviteit.”

Wetenschappelijk onderzoek en werken in communities
Naast haar rol als lector en hoogleraar, is Anne als vrijwilliger oprichter van Villa TrösT in Dordrecht. Dit is een compassionate community, met als doel troost te bieden aan mensen in de rouw vanuit een burgers-voor-burgers concept. Haar vrijwillige inzet sluit naadloos aan op haar nieuwe rol als lector bij het lectoraat Leven met het Einde én past bij het gedachtegoed van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid: onderzoek waarbij het perspectief van verschillende soorten mensen wordt meegenomen.

Meralda is dan ook heel blij met de komst van de nieuwe lector. Meralda: “Anne combineert hoogstaand wetenschappelijk onderzoek met werken in communities. Dit sluit aan bij de basis van het lectoraat. Anne’s grote waarde is dat ze zorgt dat vragen die gaan over het levenseinde, niet op het laatste moment komen en van een individu zijn. Ze zorgt juist dat deze gedragen worden door gemeenschappen, buurt en samenleving.”

Verschil maken voor mensen
In november 2024 starten Anne en haar kenniskringleden met gesprekken met partijen uit het werkveld, professionals en burgers om de focus van het lectoraat verder uit te werken. Daarna volgt haar lectorale rede.

“Op naar een mooi en bloeiend lectoraat waarmee we verschil maken voor mensen die niet meer beter worden, die sterven of rouw meemaken. Iets wat ons allemaal treft, wat de relevantie van dit prachtige onderwerp onderstreept”, sluit Anne af.

Bron: Avans Hogeschool | Foto: Nick Luypen Fotografie 

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu