Werkgever?

"Onze ervaring is dat als je aanbod creëert de vraag vanzelf ontstaat"

Binnenkort stopt Miriam Zwaan als voorzitter van het Arnhems Studentenpastoraat (ASP) na bijna twee zittingstermijnen en dus is het ASP nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wat waren hoogtepunten voor Miriam in al die jaren en moet haar opvolger net zo bevlogen zijn als zij is?

Door: Greco Idema

Hoe gaat het – over het algemeen – met het studentenpastoraat in Nederland?
"Dat wisselt per studentenstad. ASP wordt vaak als voorbeeld genoemd omdat onze pastores heel actief zijn en veel studenten bereiken. Het is voor veel pastoraten lastig om zich zichtbaar te maken bij de studenten."

Wat maakt het ASP zo bijzonder?
"ASP is klein en daardoor wendbaar. En we zijn oecumenisch. Iedereen is welkom. Het bestuur staat volledig in het teken van het faciliteren van de pastores. Dat geeft hen een enorme vrijheid in het ontwikkelen van ideeën en evenementen voor de studenten. Daarnaast is er een duidelijke weekindeling. De studenten weten dat er elke dinsdagavond een bijeenkomst is en tussendoor kunnen ze op elk moment contact zoeken met de pastores. Laagdrempelig en toegankelijk. We horen ook niet bij een hogeschool of universiteit, dat maakt ons onafhankelijk. Dat vinden sommige studenten erg prettig."

Vaak wordt gezegd dat jongeren - ook studenten - het in Nederland ontzettend zwaar hebben, over het algemeen. Depressiviteit en psychische problemen komen steeds vaker voor. Klopt dat? 
"Helaas wel ja en met wat er nu in de wereld gebeurt zal dat niet minder worden. Dit geeft ASP nog meer bestaansrecht. Er spelen veel factoren een rol in het leven van een student die er voor zorgen dat het gevoel van welzijn minder wordt. Dit kan zeker leiden tot psychische problemen. ASP ligt meer in de preventieve lijn door studenten een home away from home te bieden maar beide pastores zijn ook opgeleid tot geestelijk verzorger en hebben gesprekken met individuele studenten als daar behoefte aan is. Hoe dit de komende jaren zich gaat ontwikkelen weet ik niet, het zal niet makkelijker worden. Het blijft dus noodzakelijk om er aandacht aan te blijven besteden."

Jongeren van nu kijken op een heel andere manier naar religie, geloof en kerk dan jongeren van 10, 20 jaar geleden. Mee eens?
"Zeker. Het is een mix geworden van alle religies door elkaar. Je ziet kenmerken van alle religies terug in de dagelijkse praktijk. Er is nog steeds een aantal gelovige studenten (van allerlei kerkelijke achtergronden) die 100% in hun geloof staan, maar het merendeel staat ook open voor andere spirituele ervaringen. Dat zien we terug in onze retraites en de bijeenkomsten. Mindfulness en sense of belonging zijn belangrijk en daar horen ook weer rituelen bij."

Je stopt als voorzitter, na bijna twee zittingstermijnen. Wat waren voor jou hoogtepunten in al die jaren?
"Waar zal ik beginnen! Allereerst de blijdschap en dankbaarheid van de studenten dat ASP bestaat. Het is fijn te zien dat er vaak een langere tijd een vaste kern studenten is die regelmatig komt. Hierdoor voelen ze zich verbonden met elkaar en met ASP. Het toewerken naar een tweede pastor was ook spannend maar is uiteindelijk gelukt. Onze ervaring is dat als je aanbod creëert de vraag vanzelf ontstaat. Daarnaast het vieren van ons 35-jarig bestaan. Met burgemeester Marcouch als bijzondere gast die een mooi inkijkje gaf in zijn studieloopbaan. Maar wat vooral blijft is het gevoel iets zinvols te doen met leuke mensen in een informele bestuurssfeer. Daar gedij ik bijzonder goed in."

Moet jouw opvolger net zo bevlogen zijn als jij bent? 
"Wat een leuke vraag! Ik zou zeggen natuurlijk! Maar aan de andere kant zal mijn opvolger vooral samen met de andere bestuursleden zijn of haar eigen weg moeten vinden. Daarom is het fijn als diegene bestuurservaring heeft. Dan heb je al eens ervaren hoe het is en wat jij daar wel of niet prettig aan vond. Je hebt als voorzitter een leidende rol, dus het is zeker mogelijk om e.e.a. naar jouw eigen hand te zetten. Zolang dat maar in goed overleg gaat en je rekening houdt met de wensen en behoeften van de andere bestuursleden en de pastores."

Moet jouw opvolger ‘gelovig’ zijn?
"Ik geloof ook hoor, op mijn eigen manier. Anders zou het werk van ASP me niet aanspreken. Dus, nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Aan de andere kant is het ook wel weer goed als er een afwisseling is. Iedereen is van harte welkom, zolang je de belangen van ASP helder houdt."

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van het ASP voor de komende jaren?
"Dat ligt vooral op het vlak van inbedding bij alle hogescholen en het blijven wijzen op het nut van ASP met de financiële verbindingen die daar bij horen. Daarnaast de goede verhouding met PKN waarborgen. En vooral zoveel mogelijk studenten kunnen blijven ondersteunen. Maar met het team dat er nu zit komt dat helemaal goed!"

Elders op Reliwerk staat een vacature voor een nieuwe voorzitter. Klik hier om deze te bekijken.

Greco Idema is hoofdredacteur van Reliwerk. Bovenstaaande foto is gemaakt van Miriam tijdens de Camino vorig jaar.

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu