Werkgever?

Anke Liefbroer hoogleraar op bijzondere leerstoel ‘Interconnectie van Psychiatrie en Theologie’

De Octavia van Breemen Stichting heeft met instemming van het College van Bestuur van Tilburg University dr. Anke Liefbroer per 1 oktober 2024 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Octavia van Breemen-leerstoel voor de ‘Interconnectie van Psychiatrie en Theologie’. Deze benoeming bij de Tilburg School of Catholic Theology (TST) geldt voor een periode van vijf jaar.

De leerstoel wil de wisselwerking en verbinding bevorderen tussen de disciplines psychiatrie en theologie en verbeteringen stimuleren op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, ethische richtlijnen en spirituele begeleiding. Dat is in de geest van de invloedrijke katholieke psychiater dr. Anna Terruwe (1919-2004) die bekend stond om haar ruime aandacht voor de wijsgerige en theologische antropologie.

Dr. Anke Liefbroer is universitair hoofddocent godsdienstpsychologie en geestelijke verzorging bij TST sinds 2022. Daarvoor was zij universitair docent godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en TST. Zij promoveerde aan de VU op een onderzoek naar interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging. Daarna deed zij onder meer onderzoek naar het gespreksmodel ‘In dialoog met je levensverhaal’ voor geestelijke verzorging in de thuissituatie. Ook coördineerde zij de opzet van de nieuwe masteropleiding Geestelijke Verzorging aan de Tilburgs-Utrechtse theologische faculteit. Liefbroer was Docent van het Jaar van Tilburg University in 2023.

Mentaal welzijn
Liefbroer over de benoeming: “Met de leerstoel wil ik mij richten op de rol die zingeving speelt bij het mentaal welzijn van mensen. De huidige, (post)seculiere samenleving stelt religiewetenschappers en theologen voor nieuwe uitdagingen in het beschrijven en verklaren van hedendaagse vormen van religie. Tegelijkertijd kampen zeer veel mensen met psychische klachten en is er groeiende vraag naar ondersteuning vanuit de GGZ. Ik ben heel blij met de benoeming op deze leerstoel, omdat zij de mogelijkheid biedt om de uitdagingen van beide gebieden op elkaar te betrekken. Daarvoor zal empirisch onderzoek gedaan worden naar de relatie tussen zingeving en mentaal welzijn. Dit actualiseert het gedachtegoed van dr. Anna Terruwe. De leerstoel toont zo de blijvende relevantie van haar inzichten over het snijvlak van religie en psychiatrie en vertaalt die naar onze tijd.”

Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van de Octavia van Breemenstichting: “Onze Stichting wil met deze benoeming een nieuwe generatie geestelijk verzorgers en theologen in aanraking brengen met ideeën van de psychiater Dr. Anna Terruwe, die onverminderd belangrijk zijn voor mensen in geestelijke nood, op zoek naar bevestiging en waardering.”

Prof. Dr. Karim Schelkens, decaan van de TST, onderstreept voorts dat deze leerstoel een belangrijke bijdrage levert aan het brede expertiseveld inzake geestelijke verzorging van de theologische faculteit: “De samenwerking met andere leerstoelhouders, met de masteropleiding Geestelijke Verzorging en het landelijke Universiteit Centrum voor Geestelijke Verzorging biedt vele kansen voor dit verhaal.”

Bron: Tilburg University | Foto: Youtube

 

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu