Werkgever?

Een andere kijk op levensbeschouwing en burgerschap in het onderwijs

Vorige maand is verschenen bij Eburon het boek Gast van Ina ter Avest. Gast beschrijft de ontwikkeling van een model van inclusief onderwijs en reflecteert erop. Dit model werd ontwikkeld in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Ondanks media-aandacht voor dit model – zelfs de koningin kwam op bezoek – was de tijd kennelijk niet rijp voor bredere implementatie ervan. Het model heeft echter nog niets van z’n charme en zeggingskracht verloren. Immers, wie wil niet leren samen te leven te midden van verschillen - sociale verschillen, culturele verschillen, religieuze verschillen - wie wil dat niet leren, juist nu!?

Die wil stond aan de basis van de ontwikkeling van een model en concreet lesmateriaal voor leerlingen die gesocialiseerd werden in de Nederlandse, Turkse of Marokkaanse cultuur, en in de christelijke of islamitische godsdienstige traditie.

De problematieken van toen – de laatste decennia van de vorige eeuw – blijken in de jaren ’20 van deze eeuw helaas niet aan urgentie verloren te hebben. Kijken met de ogen van nu naar de inspanningen van toen schenkt verrassende inzichten om samen-leven-in-verschil te leren.

Gast schetst het leerproces van directeur Bart ten Broek en zijn team, samen met de leerlingen en hun ouders. En het verrijkt de weg die zij gegaan zijn met een nieuwe blik op interculturele en interreligieuze ontmoeting, op leiderschap en last but not least op de noodzaak van een heldere visie en missie. ‘Gast’ is een must voor iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt.

Over de auteur
Ina ter Avest studeerde cultuur- en godsdienstpsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de religieuze ontwikkeling van leerlingen die in een multiculturele en -religieuze omgeving opgroeien. In haar werk is zij steeds op zoek naar de verbinding tussen het persoonlijke en het professionele verhaal. In haar publicaties is die afwisseling zichtbaar: nu eens gericht op de identiteit van de persoon en of op de professional, dan weer op de relatie daartussen. Zie ook www.zingesprek.nl.

Voor meer informatie: klik hier.

Bron: Eburon | Foto bovenaan: Pixabay

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu