Werkgever?

Kerken positief over toekomst online vieringen

Een merendeel van de kerken blijft online kerkdiensten aanbieden na de coronacrisis. Dat blijkt uit het zondag in het KRO-NCRV radioprogramma ‘Zin in Weekend’ gepresenteerde onderzoek van mediawetenschapper Eric van den Berg (ISI Media) onder 546 kerkelijke vrijwilligers en professionals.

Kerken kijken positief naar de toekomst van online kerkdiensten. Veelal zijn er meer kijkers online dan kerkgangers in een fysieke dienst. Zo’n 80% van de kijkers volgt de gehele kerkdienst. De meeste online diensten worden aangeboden via YouTube, Facebook of betaalde diensten als Kerkomroep en Kerkdienstgemist.

Wel gaan kerken zeer verschillend om met online kerkdiensten. Sommige kerken hebben geen enkele ervaring, waar andere kerken professioneel kerkdiensten via internet uitzenden. Slechts een kwart van de kerken verwacht minder online diensten te blijven verzorgen na de coronacrisis. Dat komt vooral omdat gemeenschappen behoefte hebben elkaar samen te komen in de kerk.

Bij de kerken waar weinig ervaring bestaat is een grote behoefte aan meer kennis en ondersteuning. Van den Berg: “Kerken zijn overvallen door de noodzaak ineens online kerkdiensten aan te bieden. Het is als hordelopen waarbij moet worden gesprongen over slechte wifiverbindingen, onzekerheid, gebrek aan vaardigheden en verwachtingen uit de gemeenschap.”

E-book ‘Ervaringen met online kerkdiensten
Alle ervaringen en adviezen zijn verzameld in het e-book ‘Ervaringen met online kerkdiensten’. Naast honderden praktische tips zijn kerkelijke experts gevraagd hun reflectie te geven. Ook wordt over de grens gekeken: hoe gaan kerken in landen als Duitsland, de V.S. of Australië om met de lockdown, en wat kunnen wij hiervan leren?

De 100 pagina’s tellende uitgave is gratis beschikbaar, of tegen een klein bedrag als de lezer waardering wilt geven voor het werk dat er in zit. Het e-book is te downloaden via https://winkel.isimedia.nl

Bron: ISI Media

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu