Werkgever?

Opening Kas Rouwen & Vieren Amsterdam door Nynke Sietsma

Journalist en schrijfster Nynke Sietsma opent de derde editie van de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in Amsterdam. Een ruimte voor rouw, midden in de stad in de donkerste dagen van het jaar. Het openingsevenement vindt op 14 december om 19.00 uur plaats in het OBA Café aan het Mercatorplein (nr. 103) met zicht op de verlichte kas.

De kas van Rouwen & Vieren is een initiatief naar Sietsma’s hart. Ze pleit al jaren voor ruimte voor rouw en heeft menig hart geraakt met de herinneringen, de pijn en de liefde voor haar zoontje Berend, Onlangs kwam ‘B - Een Memoir’ uit, het boek over haar zoon die op vierjarige leeftijd overleed aan kanker. Terwijl zij en haar gezin terechtkwamen in een universum waarin alles wankelde, gaf het schrijven over van alles en nog wat haar houvast. Sietsma richt hiermee 'een indrukwekkend en ontroerend monument op voor haar overleden kind' (de Volkskrant).
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een jazztrio, bestaande uit Jurriaan Berger (piano), Achim Heine (slagwerk) en Zack Lober (contrabas). Onder begeleiding van de musici lopen de aanwezigen in een stoet naar de Kas Rouwen & Vieren, waar Nynke Sietsma de kas officieel zal openen.

Ruimte voor rouw
In zes steden vind dit jaar het initiatief Rouwen & Vieren plaats; ruimte voor rouw in de moeilijkste tijd van het jaar voor hen die iemand missen, de laatste twee weken van december. Het initiatief ontstond in 2021 op het Mercatorplein door artistiek en cultureel ondernemer Rikko Voorberg. Een buurtbewoonster had gevraagd of hij niet eens een keer ruimte kon maken voor rouw. Omdat er zo weinig taal is, zo weinig vorm - en het zo de rest
van je leven bepaalt. Duizenden mensen bezochten intussen de Kas Rouwen & Vieren om een kaarsje te branden voor iets waar ze om rouwen of iemand die ze missen, en een lint te knopen in de bomen rondom de kas voor iets waar ze dankbaar voor zijn. ‘Wat fijn dat jullie ook met Kerst geopend zijn. Want mijn moeder is rond Kerst overleden, dus deze zijn extra lastig voor mij’, gaf een bezoekster aan.

14-28 december: Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in Amsterdam
In de donkere dagen van 14 t/m 28 december is de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in Amsterdam geopend van 12.00 tot 20.00, ook tijdens de Kerstdagen. Bezoekers kunnen een kaarsje branden voor wie ze missen of een lint beschrijven met iets waar ze dankbaar voor zijn.
Naast het openingsevenement is er op 20 december een avond waarop verhalen over rouw gedeeld zullen worden met medewerking van stand-up filosoof Laura van Dolron. Yukiko Hasegawa zal enkele klassieke pianowerken ten gehore brengen. Deze avond begint om 20.00 uur in MidWest, Cabralstraat 1 te Amsterdam, vlak achter het Mercatorplein.
In 2023 zijn er ook Kassen Rouwen & Vieren in Amersfoort, Bergen op Zoom, Den Haag, Ede en Utrecht. Kijk voor de data en exacte locaties op www.rouwenenvieren.nl.

Meer informatie
- Reportage van AT5 uit 2021 over de eerste editie van de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein: https://youtu.be/w8uPGVFV_uk.
- Aftermovie opening van de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in 2022: https://youtu.be/70LmLykFmmM?si=JZldoKBZw6y4ftkK.
- Foto’s van de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein, gemaakt door Willeke Mulder: https://drive.google.com/drive/folders/1lqz9ZX63H01s2YmT-nLWAtBfPNS7f8dn?usp

Bron: Rikko Voorberg/foto: Linda Zwart

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu