Werkgever?

Preekschrijfwedstrijd

Aan verschillende Bijbelteksten kleeft een nare bijsmaak; ze waren inspiratiebron voor onder andere discriminatie en uitsluiting en hadden grote maatschappelijke gevolgen. Hoe kun je deze controversiële teksten in de eenentwintigste eeuw verstaan?

Deze vraag staat centraal in de preekschrijfwedstrijd ‘Teksten met grote gevolgen’ die de website Liberaalchristendom.nl organiseert. Zowel theologen als niet-theologen kunnen hieraan meedoen. De uitdaging is om een preek van maximaal 700 woorden te schrijven over een van de vier geselecteerde Bijbelteksten in hun context.

Het gaat om:

  • Genesis 9: 24-25 - De vervloeking van Cham
  • Leviticus 20: 13 - Doodstraf op same-sex relaties
  • Matteüs 27:25 - 'Zijn bloed kome…'
  • I Korintiërs 14:34 - Zwijgtekst

Alle vier deze teksten zijn in de afgelopen eeuwen gebruikt om onrecht te rechtvaardigen.

De jury beoordeelt de preek op originaliteit en bekijkt hoe de schrijver omgaat met de bijzondere geschiedenis die met de gekozen tekst verbonden is. De bijdrage dient geschikt te zijn als verkondiging in een kerkdienst of een vergelijkbare samenkomst.

Preken kunnen tot 1 september digitaal ingestuurd worden via tekstenmetgrotegevolgen@gmail.com

Er zijn twee categorieën: een voor theologen, en een voor niet-theologen.

De prijsuitreiking vindt medio oktober plaats tijdens een bijeenkomst waarin de genomineerden hun preek ten gehore zullen brengen.

De winnaars ontvangen een speciaal voor de wedstrijd ontworpen wisselbokaal.

Uitgebreide informatie over de wedstrijd is te vinden op de website www.liberaalchristendom.nl.

Het is de tweede keer dat Liberaalchristendom.nl een preekschrijfwedstrijd organiseert. In 2019 was het thema ‘Een lastig verhaal’. De wedstrijd kreeg toen veel media-aandacht in binnen- en buitenland en honderden mensen stuurden een preek in.

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu