Werkgever?

Protestantse Lezing 2020: premier Rutte over het goede leven

Op 31 oktober – Hervormingsdag – houdt minister-president Mark Rutte online de Protestantse Lezing. Vanuit zijn protestantse levensovertuiging staat hij stil bij de vraag: ‘Is een goed leven een perfect leven?’ De lezing is onderdeel van een online festival over het goede en mislukte leven. Dit festival wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk.

Tijdens het festival wordt stilgestaan bij het ‘gekmakende streven naar perfectie’, bij zelfkritiek en zelfcompassie, bij overgave en genade. En uiteraard zal de huidige coronacrisis ook niet ongenoemd blijven. De vraag is ten slotte: ‘Kunnen we 2020 als een mislukt jaar beschouwen?’ Via een livestream op www.protestantsekerk.nl kunnen mensen de avond bijwonen.

Theoloog en psycholoog Inger van Nes trapt de avond af met een persoonlijk verhaal over haar fietsongeluk met blijvende hersenschade tot gevolg. Dat zorgde ervoor dat haar beleving van het zogenaamde goede leven omver werd gegooid. Met die ervaring wil zij kritisch kijken naar wat wij in de samenleving zien als succesvolle of mislukte mensen.

Godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker en psychiater Piet Verhagen gaan in gesprek over het ‘gekmakende streven naar perfectie’. Theoloog Alain Verheij staat – aan de hand van zijn nieuwste boek Ode aan de Verliezer –  stil bij mislukkelingen in de Bijbel.

Hierna volgt de lezing door de minister-president. Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, leidt de lezing in. Na de lezing wordt er door de aanwezigen nagepraat over de Protestantse Lezing van Mark Rutte.

De Nederlandse band The Bowery zorgt voor de muzikale omlijsting van deze avond. De bebaarde mannen schrijven geen standaard liedjes over liefde en liefdesverdriet. Nee, de nummers van The Bowery gaan over het echte leven, zoals velen het kennen: puur en met een rauw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof. Nooit bedoeld om een antwoord te geven, meer om te delen en soms om iets in de gedachten van de luisteraar in beweging te zetten.

Zaterdag 31 oktober | 20.30 uur-22.00 uur | livestream via www.protestantsekerk.nl

Bron: PKN | Foto: Youtube

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu