Werkgever?

Joan is de eerste interreligieuze ritueelbegeleider van Nederland

Joan Elkerbout (52) brengt mensen met verschillende religies bij elkaar tijdens emotionele levensgebeurtenissen zoals huwelijken, kind- en huiszegeningen en uitvaarten. Ze introduceert hiermee een nieuw beroep. In juni opent ze officieel haar deuren.

Joan, dochter van een dominee, volgde een 2-jarige opleiding bij het One Spirit Interfaith Seminary in New York waar interreligieuze ritueelbegeleiders, vanwege de smeltkroes van verschillende culturen en tradities, al jaren actief zijn.

Waardering
Als je hoort dat je oerhollandse dochter, zus of beste vriendin gaat trouwen met een Hindoestaanse, Islamitische of Joodse man, kan dat vragen oproepen. Want meestal weet je niet welke tradities en levenswijsheden er belangrijk zijn in een andere religie. "Een interreligieus ritueelbegeleider slaat dan een brug tussen alle familieleden en zorgt ervoor dat iedereen zich voor, tijdens en na de ceremonie gehoord en gezien voelt", legt Joan uit. "En dat er waardering ontstaat voor elkaars verschillende tradities en denkbeelden".

Andere tradities
Het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond neemt de komende jaren fors toe. "Een verrijking", vindt Joan. "Door de leegloop van Nederlandse kerken zijn onze tradities grotendeels in rook opgegaan. Een interculturele familie of vriendenkring biedt dan juist weer een nieuw scala aan zienswijzen en rituelen. Dat kan je helpen met je eigen persoonlijke groei en zoektocht naar zingeving".

Inheemse natuurreligies
In september 2022 opent Joan Elkerbout de schooldeuren voor toekomstige interreligieuze ritueelbegeleiders in Nederland. De leergang 'Al het Goede' duurt 2 jaar en is opgericht naar een voorbeeld van het seminarie in New York. De lessen worden gegeven door (inter)nationale docenten met verschillende religieuze achtergronden zoals het Hindoeisme, Boeddhisme, Christendom, Jodendom, Winti en andere inheemse natuurreligies.

Mpho Tutu
De (gast)docenten komen uit Amerika, Zuid-Afrika en Europa. Zo zal Mpho Tutu van Furth, dochter van aartsbisschop Desmond Tutu, onderwijzen over Ubuntu. Dat is een Afrikaanse filosofie die gericht is op respect, vergeving en verzoening. En Chani Getter uit New Jersey, die opgroeide in een streng gelovige Joodse gemeenschap in Monsey, vertelt alles over de gebruiken in het Jodendom. Na de leergang, die toegankelijk is zonder vooropleiding, kunnen deelnemers aan de slag als zelfstandig interreligieus ritueelbegeleider.

Kijk voor informatie op www.alhetgoede.nl.

Bron: Alhetgoede.nl 

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu