Werkgever?

VU benoemt Puneet Bindlish tot universitair docent Hindoe-spiritualiteit

Per 1 april 2021 benoemt de Faculteit Religie en Theologie (FRT) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in samenwerking met de Hindoe Raad Nederland, Puneet Bindlish tot universitair docent Hindoe-spiritualiteit.

Puneet Bindlish is een bekende academicus die studeerde en lesgaf aan een van de beste instituten van India, het Indian Institute of Technology, Banaras Hindu University (Varanasi). Met de kennis die hij leerde van diverse gerespecteerde goeroes over hindoeïstische tradities, brengt hij een zeldzame mix en rijk begrip van hedendaagse paradigma’s met zich mee, met een toegepast perspectief dat sterk ingebed is in het hindoeïsme. Hij wordt alom gerespecteerd om zijn onderwijs, onderzoek en publicaties.

Hindoe-spiritualiteit als een bron voor integrativiteit
De nieuwe functie is verbonden aan de leerstoel Hindoe Spiritualiteit en Samenleving, bekleed door VU-hoogleraar Sharda Nandram, en maakt deel uit van de afdeling Beliefs & Practices. Nandram: “Spiritualiteit wordt steeds belangrijker bij het aanpakken van maatschappelijke hedendaagse vraagstukken. We zijn blij met deze benoeming omdat het helpt de enorme wijsheid en universele boodschap van hindoe spiritualiteit over te brengen door een nieuwe lens van integrativiteit. Integrativiteit is een manier om de wereld te zien als een samenhangend geheel met onderlinge verbondenheid tussen en binnen mensen, systemen en natuur en is de focus van de leerstoel. Uitdagende hedendaagse problemen kunnen enorm profiteren van zo’n integratieve lens.”

Decaan van de faculteit professor Ruard Ganzevoort voegt daaraan toe: “De benoeming van Puneet Bindlish getuigt van het feit dat FRT de studie van alle grote wereldreligies blijft stimuleren. Daarbij koesteren we een mix van insider- en outsiderperspectieven. In dit opzicht is de komst van Bindlish een prachtige aanwinst voor onze faculteit”.

Bindlish: “De tijdloze wijsheid in de hindoegeschriften en orale tradities kunnen een grote bijdrage leveren aan een multiculturele en multireligieuze wereld. Dit zijn spannende tijden voor toekomstig onderzoek dat de vaardigheid waarbij het relevant wordt om onze oude tradities dynamisch te contextualiseren om spirituele en existentiële uitdagingen aan te pakken. Ik denk dat de inspirerende omgeving van FRT en de VU ongetwijfeld een geweldige academische thuisbasis zal zijn voor deze ambitie.”

Over Puneet K. Bindlish 
Puneet Bindlish (1980) was universitair docent bij de afdeling Humanistische Studies, Indian Institute of Technology, Banaras Hindu University (Varanasi, India) voordat hij bij de VU kwam. Hij had het geluk verschillende aspecten van hindoeïstische tradities te hebben geleerd van zeer gerespecteerde goeroes uit diverse tradities. Voordat hij begon met onderzoek en lesgeven, vervulde hij verschillende rollen in de zakenwereld waaronder oprichter van twee succesvolle bedrijven. In de afgelopen vijf jaar onderhield hij actieve samenwerkingen in Nederland. Enkele van de opmerkelijke onderwerpen die hij onderzocht en doceerde, zijn hindoe spiritualiteit, Indiase oude kennistradities, yoga, leiderschap, integratieve intelligentie, inheemse onderzoeksmethodologie, organisatiegedrag en holistische gezondheid.

Bron: VU | Foto: VU

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu