Theoloog prof. Erik Borgman neemt na een lange carrière, ook bij de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences, afscheid op 13 september. Naar aanleiding hiervan zegt hij in een interview met de universiteit: ‘De wetenschap begon met theologie, als zij en de geesteswetenschappen omvallen, wat zijn wij dan nog als academie?’ Hij vertelt daarin ook over zijn drijfveren, over verschillen en overeenkomsten tussen filosofie en theologie en over de plaats van theologie in een geseculariseerde samenleving.
Borgman (1957 in Amsterdam) studeerde theologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Daar promoveerde hij in 1990 op het proefschrift over Latijnsamerikaanse bevrijdingstheologie, zwarte theologie en feministische theologie. Van 1989 tot en met 2004 was hij in dienst van de Nederlandse provincie der Dominicanen en onderzocht de theologie van Edward Schillebeeckx (1914-2009). Hij trad vanaf 2001 deeltijds in dienst van het Heyendaal Instituut Nijmegen voor theologie, wetenschap en cultuur.
Erik Borgman werd in 2008 hoogleraar theologie binnen de faculteit geesteswetenschappen aan Tilburg University (nu: Tilburg School of Humanities and Digital Sciences). Hij was betrokken bij activiteiten ter bezinning op de rol van de universiteit in samenleving en cultuur, en de relevantie daarbij van de katholieke tradities. Met het oog op reflectie op goed samenleven bij individuen, bedrijven en andere organisaties, inclusief de eigen studenten en de eigen universiteit, richtte hij in 2013 binnen de Tilburgse universiteit het Cobbenhagen Center op, waarvan hij tot de opheffing in 2019 directeur was.
Borgman werd in 2009 door het weekblad Vrij Nederland uitgeroepen tot een van de meest innovatieve denkers van Nederland, het dagblad Trouw verkoos hem tot een van de drie meest inspirerende theologen en in 2012 was Borgman theoloog van het jaar.
Professor Erik Borgman houdt zijn afscheidsrede op 13 september, 16.15 uur in de aula van de universiteit. De rede is getiteld: ‘Opgericht houden wij stand. (Psalm 12, 9). God als vrijheid.'
Bron: Tilburg University