In haar onderzoek houdt Anbeek zich bezig met ontregelende ervaringen, zowel op persoonlijk, groeps- en maatschappelijk niveau. Ze stelt zich hierbij vragen als: wat is er nodig om van chaos en ontregeling tot iets nieuws te kunnen komen? Welke rol kunnen ‘communities-with-a-heart’, gemeenschappen met lef, hierbij spelen? Wat kenmerkt deze gemeenschappen met lef en hoe kunnen wij tot een bouwplan komen? Belangrijke ingrediënten voor communities-with-a-heart zijn de moed om kwetsbaar te zijn, dialogen, vriendschap, spelen en co-creatie.
Feministische filosofen en theologen vormen belangrijke wegwijzers voor het onderzoek. Zoals Hannnah Arendt, die nataliteit, geboren worden en opnieuw beginnen, als kenmerk van mensen ziet. Daarnaast komen ook Adriana Cavarero die voortborduurt op Arendt en het dialogische en relationele van mensen doordenkt en Alison Stone aan bod, die gedragen worden accentueert. Anbeek: ‘Kenmerkend aan mijn onderzoek is dat theorie en praktijk hand in hand gaan. Zo ontwikkelde ik samen met docenten van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht het spel Tussen zon en man. Dialoogspel over ervaringen van chaos en schoonheid(verwijst naar een andere website).’
De aanleiding tot de instelling van de leerstoel is het eeuwfeest van de Graal/Vrouwen van Nazareth, zij zijn in 1921 gesticht door Jacques van Ginneken, naar wie de leerstoel is vernoemd. Dit is een van de manieren waarop de Radboud Universiteit nog steeds betrokken is bij het katholieke achterland. De Graal is internationaal nog steeds een vitale van oorsprong katholieke vrouwenbeweging, die inmiddels open staat voor vrouwen van verschillende religieuze achtergronden.
Over Christa Anbeek
Christa Anbeek (Barneveld, 1961) studeerde af in de Theologie (1989) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze promoveerde in 1994 aan de VU met het proefschrift ‘Denken over de dood. De boeddhist Nishitani en de christen Pannenberg vergeleken.’ Daarna was ze onder andere universitair docent Vergelijkbare religiewetenschappen aan de Universiteit Tilburg (1998-2010), Geestelijk Verzorger aan Meerkanten GGZ (1998-2008) en Universitair hoofddocent Begeleidingswetenschappen aan Universiteit voor Humanistiek te Utrecht (2010-2017). Sinds 2018 is ze bijzonder hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is ze schrijver en publiekstheoloog. In 2014 ontving ze samen met Ada de Jong de prijs voor het beste theologische boek voor De berg van de ziel: een persoonlijk essay over kwetsbaar leven. In 2019 kreeg ze de prijs voor het beste spirituele boek met Voor Joseph en zijn broer: Van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang.
Bron: RU Nijmegen | Foto: Youtube