De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert het promotieonderzoek van Pieter Dirk Dekker aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Zijn onderzoek gaat over christelijke geloofsovertuigingen omtrent uitverkiezing en armoede en rijkdom en start op 1 september 2021.
Uitverkoren volk: de armen of toch de rijken?
Zowel bevrijdingstheologieën als welvaartsevangelisten brengen de taal van verkiezing in verband met armoede en rijkdom, maar doen dat op zeer verschillende wijze. De eerste stroming stelt dat God de armen heeft uitverkoren als voorwerp van Gods bijzondere zorg (denk aan de uitingen van iemand als Paus Franciscus). Welvaartsevangelisten stellen juist dat rijkdom en materiële voorspoed tekenen zijn van goddelijke voorkeur en zegen (zoals de welvaartsevangeliepredikers in de kringen rond Donald Trump). “Maar er bestaat ook een lange christelijke traditie die goddelijke verkiezing niet met armoede of rijkdom verbindt. Elke positie beroept zich nadrukkelijk op Bijbelteksten, maar doet dat op een geheel eigen wijze”, aldus Dekker.
Eerste onderzoek verschillende standpunten
Hoewel de verschillende posities populair zijn onder meer dan twee miljard christenen die de wereld rijk is, zijn zij nog niet eerder systematisch verkend en vergeleken. Dekker: “Evenmin is nauwkeurig gekeken naar de mogelijke maatschappelijke implicaties van deze verschillende theologische standpunten. Ik ga met mijn onderzoek een begin maken om deze lacune in het onderzoeksveld te vullen. Aan de hand van teksten van bepleiters van het welvaartsevangelie, bevrijdingstheologieën en klassieke ideeën omtrent uitverkiezing ga ik de verschillende posities kritisch evalueren.”
Top begeleidingsteam
Voor zijn promotieonderzoek wordt Dekker begeleid door een team van vooraanstaande wetenschappers vanuit verschillende instellingen: VU-hoogleraar Peter-Ben Smit (Dom Hélder Camara leerstoel voor Contextuele Bijbelinterpretatie), Hans Burger (universitair hoofddocent systematische theologie, Theologische Universiteit Kampen), hoogleraar Stephan van Erp (hoogleraar fundamentele theologie, Katholieke Universiteit Leuven) en hoogleraar Beatrice de Graaf (faculteitshoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht). Er wordt ook samengewerkt met onderzoekscentra uit de Filippijnen en Zuid-Afrika.
Over Pieter Dirk Dekker
Dekker (1995) voltooide zijn bachelor theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en een research master (gedeeltelijk in Oxford) met als focus Reformed and Evangelical Theology aan de VU in januari 2020. Zijn afstudeerscriptie richtte zich met een bijbels-theologische studie naar enkele passages uit Lucas en Jakobus eveneens op de verbinding tussen uitverkiezing en armoede en rijkdom. Na zijn studie werkte Dekker als politiek adviseur voor Stichting Red een Kind. Daarnaast was hij als bestuurslid internationaal en vicevoorzitter actief voor PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.
Bron: VU | Foto: Wouter Muskee