Werkgever?

Rikko Voorberg: "Er is weinig zo verbindend als ruimte voor rouw"

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Amersfoort en Ede zijn er publieke plekken van rouw in de laatste weken van december. In een glazen kas op een centraal plein kunnen mensen een kaarsje aansteken voor gemis of verdriet. Ook kun je er op een lint schrijven waar je dankbaar voor bent. De Kas van Rouwen en Vieren op het Mercatorplein te Amsterdam is van 21 december t/m 1 januari dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

"Er is weinig zo verbindend als ruimte voor rouw. We kennen het allemaal en toch ontbreken de vormen om er uiting aan te geven. Vorig jaar was de eerste editie en dat bracht heel erg veel mensen op de been. Juist in de ‘gezellige weken’ is het gemis zo schrijnend", aldus initiatiefnemer Rikko Voorberg uit Amsterdam.

De Kas van Rouwen en Vieren kreeg in 2021 landelijke bekendheid. "Direct werd de vraag gesteld of we volgend jaar weer zouden komen,’ zegt mede-initiatiefnemer Anita Groenink van het culturele verzamelgebouw Midwest in Amsterdam. Ondertussen zijn er al subsidies door fondsen toegezegd voor de komende drie jaar én is het initiatief uitgebreid naar twee extra steden."

'Zo fijn dat het een glazen kas is, dat we hier transparant zijn over rouw,' zegt een bezoekster. Uit het gastenboek van Rouwen & Vieren dat in de kas lag, blijkt de diversiteit van de bezoekers. In heel veel verschillende talen en door mensen van allerlei leeftijden is er in geschreven. Rikko: “Een vrijwilliger meldde geschrokken dat er iets onaardigs in stond over burgemeester Van der Laan die was overleden. ‘Moge Allah uw graf verruimen’. Maar dat bleek dus een eerbiedige zegenspreuk te zijn uit de islamitische traditie aan het adres van de burgemeester. Zo leer je elkaar in de buurt op een bijzondere manier beter kennen.

"Het begon met een simpele vraag van een jonge vrouw uit Amsterdam West", zegt Rikko. "Zij vertelde dat er zo weinig plek was voor rouw, zo weinig taal ook en gelegenheid. Ze is moeder geworden vorig jaar maar haar kindje heeft slechts twee dagen geleefd. Ze wil graag over haar dochtertje vertellen, maar waar is de plek? Die gaan we maken. Niet alleen voor haar, maar voor zovelen die rouwen deze dagen. Een plek van lichtjes, verbinding en ruimte voor de pijn."

De installatie in Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdam 750, Stadsdeel West, winkeliersvereniging BIZ Jan Eef en ondernemers uit de Baarsjes. Op 20 december om 19:00 uur vindt de opening van de kas in Amsterdam plaats op het Mercatorplein. Meer informatie is te vinden op de website: www.ikrouwook.nl.

Bron: Ikrouwook.nl

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu