Werkgever?

Van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger

Later deze maand verschijnt bij uitgeverij Van Warven een biografie over het leven van Saïda Aoulad Baktit. Deze biografie vertelt het inspirerende verhaal van de eerste islamitisch geestelijk verzorger in het Radboudumc.

Over het boek
Saïda – van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorgster beschrijft de ontwikkeling van Saïda tot islamitisch geestelijk verzorger. Daarnaast komen onderwerpen als integratie in Nederlandse cultuur en de positie van de vrouw in de islam aan de orde. Een inspiratie voor de emancipatie van mensen uit niet-westerse culturen in Nederland.

Als kind van vijf jaar verlaat Saïda het Marokkaanse Tanger om met haar familie in Nijmegen een nieuw bestaan op te bouwen. Als jonge moeder vindt ze als schoonmaakster werk op het Radboudumc. De bijzondere wereld van het ziekenhuis vergroot haar horizon. Naast het schoonmaken geven de korte gesprekken met patiënten Saïda veel voldoening. Ze is dan de enige schoonmaakster die Arabisch spreekt. Haar talent om te bemiddelen tussen allochtone patiënten en de medische zorg valt snel op. Saïda komt als geroepen om de dan nog onbekende wereld van de allochtone patiënt voor het ziekenhuis personeel te ontsluiten.

In 2006 wordt Saïda als eerste zorgconsulent allochtone patiënten verbonden aan de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat (DGVP) van het Radboudumc. Een unieke pioniersfunctie die Saïda met veel enthousiasme invult. In haar baanbrekende werk vraagt ze aandacht voor de specifieke rituelen en gedachten van de moslims omtrent ziekte, dood en palliatieve zorg. Sinds 2019 bekleedt Saïda als eerste vrouw de functie van islamitisch geestelijk verzorger in het Radboudumc.

Saïda is een veelgevraagd spreekster op congressen en symposia. Ze is actief binnen de moslimgemeenschap. Als eerste vrouw heeft Saïda plaatsgenomen in de commissie Moskeebesturen Nijmegen en is ze gevraagd als afgevaardigde naar de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland. Saïda was betrokken bij verschillende vredesinitiatieven en is vertrouwenspersoon radicalisering in Nijmegen.

Ook zet Saïda zich al jaren positief in voor de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims. Dit zeer leesbare levensverhaal wordt geschreven door Jeroen Jeroense, Trijnie Nielen- Rosier en Karin Spelt in samenwerking met de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat van het Radboudumc. Naast gesprekken met Saïda vormen interviews met mensen uit haar omgeving de basis voor dit boek.

Voor boekgegevens of om het boek te bestellen: klik hier.

Bron: Berneboek.com

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu