Vanaf 2024 is de verbouwde Oosterkerk in Amsterdam een plek waar de Citykerk met het Balletorkest (HBO) en de buurt gezamenlijk inwonen. Een plek voor cultuur, bezinning en buurtwerk. Dominee Tim Vreugdenhil van de Citykerk is verheugd dat onderhandelingen hebben geleid tot een uitkomst die draagvlak heeft bij alle partijen. ‘We kunnen nu aan de slag gaan om het Betekeniscentrum een plek te geven in de buurt’.
De Oosterkerk is in 1671 gebouwd in opdracht van de Gereformeerde Kerk van Amsterdam. Tot 1974 was het gebouw voor kerkdiensten in gebruik, met daarnaast een belangrijke functie voor de buurt. Het is mooi dat aan die kerkhistorie een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd. De gemeente draagt op korte termijn de Oosterkerk over aan Stadsherstel NV.
De Citykerk heeft het initiatief genomen om een ‘Betekeniscentrum’ op te richten, met een aansprekende programmering op het gebied van religie, spiritualiteit en ethiek. Er is inmiddels een community opgericht die in de Oosterkerk een thuisbasis zal krijgen.
De buurt was al in de kerk en blijft ook. De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat de activiteiten voor de buurt die nu plaatsvinden in de kerk goed door kunnen gaan. Ds. Mirjam Sloots is de initiator van het Huis van Verbinding en zal veel activiteiten ontplooien in de buurt. Daarnaast is er voldoende ruimte voor eigen buurtactiviteiten.
Tenslotte wordt de Oosterkerk voor Het Balletorkest (HBO) de vaste plek voor orkestrepetities. Dit alles is vastgelegd in de intentieovereenkomst die op 10 februari 2022 is getekend door Stadsherstel, HBO en Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) – als partner namens het Betekeniscentrum. In die intentieverklaring staat onder meer: “De samenwerking om dit alles mogelijk te maken is meer dan de som der delen. Daardoor blijft de Oosterkerk een betekenisvolle culturele plek, met in de toekomst een nog grotere diversiteit aan activiteiten voor alle Amsterdammers.”
Tim Vreugdenhil ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Er zijn ontzettend veel ideeën voor de Oosterkerk. Er is ruimte voor iedereen. Maar ik ben pas tevreden als de deuren van dit huis van bezieling 24 uur per dagen open staan.”
Bron: PKN A'dam | Foto: Wikipedia/David Webber