Werkgever?

Carmody Grey benoemd tot bijzonder hoogleraar Integrale Ecologie

Carmody Grey is per 1 oktober 2024 benoemd tot bijzonder hoogleraar Integrale Ecologie aan het Laudato Si’-Instituut, binnen de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit.

De nieuwe bijzondere leerstoel Integrale Ecologie richt zich op de versterking van de academische en maatschappelijke dialoog over ecologie en sociale rechtvaardigheid, vanuit een perspectief waarin wetenschap, ethiek en levensbeschouwing samenkomen. De benoeming van Carmody Grey geldt voor een periode van vijf jaar.

Nieuwe leerstoel Integrale Ecologie
De ecologische crisis kent vele aspecten en dimensies. Naast (natuur)wetenschappelijke factoren spelen ook ethische, filosofische, levensbeschouwelijke en spirituele dimensies een rol. De bijzondere leerstoel Integrale Ecologie heeft als doel de dialoog over socio-ecologische vraagstukken te verdiepen en te versterken vanuit een integrale benadering, waarbij wetenschappelijke kennis en ethische, filosofische, levensbeschouwelijke en spirituele perspectieven samenkomen. De komende jaren zal Grey zich richten op de verdieping van integrale ecologie vanuit de katholiek-sociale traditie in dialoog met andere levensbeschouwelijke en seculiere wereldbeelden. Hierbij zal ze niet alleen de samenwerking opzoeken binnen universiteiten, maar ook met andere maatschappelijke partners.

Over Carmody Grey
Grey was voorheen assistent-professor Katholieke Theologie aan de Durham University en is daarnaast Adjunct Professor of Ethics aan de Universiteit van Bern. Sinds haar aantreden bij Durham University in 2018 heeft ze een wereldwijde reputatie opgebouwd op het gebied van filosofische theologie en theologische ethiek, met een focus op wetenschap, natuur en milieu. Grey’s monografie Theology, Science and Life werd gepubliceerd in 2023. Ze is in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd een veelgevraagd spreker. Ze heeft meerdere graden in theologie en filosofie (van Trinity College Oxford, King’s College Cambridge, de Universiteit van Bristol en de Universiteit van Nottingham), evenals een postgraduaat in natuurbehoudbiologie (van Edinburgh).

Laudato Si’-Instituut voor Integrale Ecologie
De bijzondere leerstoel Integrale Ecologie is onderdeel van het Laudato Si’-Instituut voor Integrale Ecologie. Naast de eerdere aanstellingen van een wetenschappelijk medewerker en een PhD-student, is de aanstelling van Grey een belangrijke stap in de verdere vormgeving van het Laudato Si’-Instituut en de verdieping van de academische en maatschappelijke dialoog over de socio-ecologische uitdagingen van onze tijd. De encycliek Laudato Si’ (2015) van Paus Franciscus is een belangrijke inspiratiebron voor het Instituut. Het instituut is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit en onafhankelijke denktank Socires.

De bijzondere leerstoel Integrale Ecologie is ingesteld door de onafhankelijke denktank Socires en wordt onder meer mogelijk gemaakt door Porticus, Fundatie Charitas Roosendaal, RC Maagdenhuis, Kansfonds en Stichting BKBO.

Bron: RU Nijmegen

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu