Werkgever?

Ad van Nieuwpoort treedt terug uit Raad van Toezicht PThU

Ad van Nieuwpoort treedt per direct terug als lid van de Raad van Toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij heeft dit laten weten in een brief gericht aan het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Aanleiding voor zijn terugtreden vormt de besluitvorming van de synode over het rapport Ruimte voor Woord en Geest.

Van Nieuwpoort geeft aan dat hij met grote zorg heeft geconstateerd dat het moderamen van de synode bij het besluitvormingsproces over de opleiding tot dienaar van het Woord is voorbijgegaan aan de adviezen van de daartoe aangestelde raden en de breed gedragen bezwaren in het land. Hij betoogt tevens dat de kerk met het aannemen van dit rapport de academische theologie op het spel heeft gezet, terwijl “de complexe tijden waarin wij leven juist schreeuwen om diepgaande theologie.” Zijn zorg is dat de kerk “die diepgaande theologie en serieuze Schriftstudie in toenemende mate niet meer ernstig lijkt te nemen”. Hij sluit de brief af met de motivatie voor zijn terugtreden: Ik wil mij “in alle vrijheid in woord en geschrift ervoor inzetten dat de synode tijdig op dit onzorgvuldige en daardoor onvoldoende doordachte besluit terugkomt.”

Mr. Gerard Endedijk, waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht, betreurt het besluit van Van Nieuwpoort. “Wij zijn Van Nieuwpoort dankbaar voor zijn waardevolle bijdrage aan de Raad van Toezicht, waarin hij aanhoudend het belang van de academische reflectie op de Bijbelse teksten en hun betekenis voor de huidige cultuur heeft benadrukt. Daar zal hij nu op een andere wijze voor blijven strijden.”

Bron: PThU | Foto: Youtube

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu