Werkgever?

PThU en TU Kampen lanceren theologische podcast ‘Heilige grond’

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Theologische Universiteit Kampen (TU Kampen) lanceren op 26 november een nieuwe theologische podcast: Heilige grond. In de podcast gaat presentator Koos Tamminga met zijn gasten het gesprek aan over onderwerpen die schuren, thema’s die de kerk van nu bezighouden en actuele maatschappelijke vraagstukken. De podcast is te beluisteren via https://heiligegrond.buzzsprout.com/.

Waarom Heilige grond?
William de Boer, van TU Kampen licht het toe: "Op heilige grond komen we om te luisteren, en vanuit dat luisteren te begrijpen en in alle openheid met elkaar te spreken. Hoewel onze gasten verschillend denken, willen we met de podcast laten zien wat er gebeurt als we met elkaar in gesprek gaan. Waar het schuurt, maar waar we toch willen begrijpen en nader tot elkaar komen: op dat snijvlak begeeft ‘Heilige grond’ zich. Theologisch diepgaand en academisch, zonder onbegrijpelijk te worden voor de niet theologisch geschoolde luisteraar."

Waarom een nieuwe theologische podcast?
Jorien Holsappel van PThU voegt hieraan toe: "Als universiteiten willen we theologie toegankelijk maken voor een breed publiek. Theologie is geen theorie, maar levende praktijk. We willen onze luisteraars met deze podcast daarom inzicht geven in verschillende perspectieven in een maatschappelijk debat, en de verschillende manieren waarop ze daar theologisch op kunnen reflecteren. Daarmee kunnen ze hun eigen positie in het debat bepalen. En kunnen ze vervolgens aan de slag in hun eigen (geloofs)leven of kerkelijke gemeente."

Veelzijdig
De veelzijdigheid van theologie blijkt al uit de eerste drie podcasts waarin respectievelijk moderne literatuur, sterfelijkheid en familieverplichtingen onderwerp van gesprek zijn. In de eerste aflevering analyseren theoloog Kees van Ekris en literatuurcriticus Tjerk de Reus waar de kerkelijke verlegenheid met het spreken over grote christelijke thema’s als verlorenheid en verlossing vandaan komt. Hoe worden deze thema's in moderne literatuur wel ter sprake gebracht en wat kunnen we daarvan leren voor het spreken over deze thema’s op een manier die door tijdgenoten begrepen wordt?

Over presentator Koos Tamminga
Koos Tamminga (30) is dominee in Meppel. Hij promoveerde in 2020 op een onderzoek naar inclusief kerkzijn en mensen met beperkingen. In zijn werk verwondert hij zich over de veelkleurigheid om zich heen, maar ziet hij ook dat ieder mens een kruis te dragen heeft, ‘soms van piepschuim en soms van lood’ (Daniël Lohues). Koos geeft dan ook graag podium aan verhalen die niet zo makkelijk verteld worden. Theologie moet volgens Koos, misschien wel net als goede muziek, toegankelijk en bruikbaar zijn, zonder diepte te verliezen.

Bron: PThU

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu