Werkgever?

Onlangs verschenen: Handbook of Disaster Ritual

De klimaatmars, applaus voor het personeel in de zorg en een herdenkingsbijeenkomst van de slachtoffers van de MH17-ramp: voorbeelden van rituele antwoorden op rampen. Deze rituele praktijken zijn het onderwerp van het zojuist verschenen Handbook of Disaster Ritual.

Rituele praktijken voor, tijdens en na rampen
In de afgelopen decennia heeft zich een groot aantal rampen voor onze ogen voltrokken: de tsunami in Japan, de genocide in Rwanda, de extreme droogte in Zuid-Afrika, bomaanslagen op Bali, schietpartijen op scholen in diverse werelddelen, enz. Op dit moment zitten we midden in wat we een ‘trage ramp’ zouden kunnen noemen: de klimaatcrisis. Op al deze rampen hebben mensen een ritueel antwoord gegeven in de vorm van een herdenking, een protestmars of een monument. Deze rituele antwoorden zijn het onderwerp van het zojuist verschenen Handbook of Disaster Ritual.

Theologisch perspectief
Het Handbook of Disaster Ritual biedt een uitgebreid overzicht van rituele praktijken voor, tijdens en na rampen wereldwijd. In het handboek zijn verschillende theoretische bijdragen te vinden. Zo werkt theoloog Erik Borgman in zijn bijdrage toe naar een ‘theologie van trauma’ en belicht Antony Pemberton, hoogleraar victimologie, het onderwerp vanuit het perspectief van slachtofferschap. Naast theoretische hoofdstukken worden ook twintig casestudies uitvoerig bestudeerd, zoals ritualiteit rond de voedselcrisis, #MeToo en de coronapandemie.  Ook is er aandacht voor thema’s als de rol van excuses, theater als rituele omgang met een ramp en het gebruik van de mobiele telefoon bij verslaglegging van rampen.

Bruikbare inzichten
Een internationaal team van meer dan 40 auteurs heeft aan dit handboek meegewerkt. In het brede onderzoeksdomein van rampen (‘disaster studies’) biedt het Handbook of Disaster Ritual een vernieuwend en relevant perspectief. Het boek biedt tal van bruikbare inzichten voor voorgangers, geestelijk verzorgers, psychologen en anderen die in de dagelijkse praktijk worden geconfronteerd met de impact van rampen.

Over de publicatie
Titel: Handbook of Disaster Ritual. Multidisciplinary Perspectives, Cases and Themes
Redactie: Martin Hoondert, Paul Post, Mirella Klomp en Marcel Barnard
Uitgave: Peeters (serie Liturgie Condenda 32); 668 pagina’s, met afbeeldingen

Het Handbook of Disaster Ritual wordt op 1 december 2021 online gepresenteerd. Meer informatie vindt u op https://www.pthu.nl/irilis/news-events/Events/boekpresentatie-handbook-of-disaster-ritual/

Bestellen: https://www.peeters-leuven.be/detail.php?search_key=9789042946484&series_number_str=32&lang=en.

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu