Werkgever?

Ruimte voor rouw - van 22 december t/m 1 januari

Op het Mercatorplein in Amsterdam West staat vanaf 22 december tot en met 1 januari een grote glazen kas waar kaarsjes worden gebrand, namen worden geschreven en verhalen worden gedeeld. Het is een plek voor rouw, juist in de gezellige dagen van december.

Er is niet vanzelfsprekend plek voor rouw in onze samenleving. December met al z’n gezelligheid is misschien wel de moeilijkste maand. Theoloog en bedenker van artistieke en activistische concepten, Rikko Voorberg, realiseerde in samenwerking met Anita Groenink van de culturele verzamelplek Midwest een plek voor rouw op het Mercatorplein. Daar kunnen bezoekers een kaarsje branden, een gedenkteken maken en een lint beschrijven met iets waar ze dankbaar voor zijn.

‘Het begon met een simpele vraag van een jonge vrouw uit Amsterdam West’, zegt Rikko. ‘Zij vertelde dat er zo weinig plek was voor rouw, zo weinig taal ook en gelegenheid. Ze is moeder geworden vorig jaar maar haar kindje heeft slechts twee dagen geleefd. Ze wil graag over haar dochtertje vertellen, maar waar is de plek? Die gaan we maken. Niet alleen voor haar, maar voor zovelen die rouwen deze dagen. Een plek van lichtjes, verbinding en ruimte voor de pijn.’

De installatie werd door de buurt met open armen ontvangen. ‘Deze tijd van het jaar noemen we de donkere dagen van het jaar’ aldus Anita, die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging rondom het plein, ‘helemaal nu horeca en winkels door Covid-19 vroeg sluiten. We zien nu vooral gesloten rolluiken en af en toe een verdwaalde ziel in de winkelstraat. Terwijl we juist nu elkaar moeten opzoeken. Door samen stil te staan bij rouw, verdriet en waar je juist dankbaar voor bent, kunnen we écht verbinding maken.’

De installatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel West, De Oranje Loper en de ondernemers uit de Baarsjes. Op 22 december vindt de opening van de kas plaats met een gelivestreamd optreden door violist Bert Vos en accordeonist Erica Roozendaal van The Klezmer Society. En op Oudejaarsavond is er ruimte om verhalen te delen rond een vuurtje.
Online kunnen mensen hun rouw delen met de hashtag #ikrouwook
www.ikrouwook.nl

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu