Werkgever?

Museumdirecteur Marieke van Schijndel winnaar Spaanprijs 2023

Vandaag zal de tweejaarlijkse Spaanprijs worden uitgereikt aan Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De Spaanprijs is een prijs die sinds 1976 tweejaarlijks door een daartoe aangewezen vakjury wordt toegekend aan een persoon die zich op een artistieke of publicitaire wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de communicatie in het Nederlands taalgebied over het geestelijk of religieuze leven.

De jury van deze prijs heeft unaniem en met enthousiasme Marieke Van Schijndel voorgedragen als winnaar van de Spaanprijs 2023.

In het juryrapport wordt Marieke van Schijndel geprezen om haar bevlogenheid en het vermogen om het religieus erfgoed van het museum te vertalen naar de cultuur en mensen van deze tijd. "Met het concept van 'Het grootste museum van Nederland' heeft Marieke van Schijndel bovendien de verbinding met kerken en synagogen buiten het museum gelegd", aldus het juryrapport.

Van Schijndel en haar team weet met succesvolle exposities zoals de tentoonstelling over de Bible Belt en de tentoonstelling over Gospel de bezoekers te boeien en verrassen. Het Utrechtse museum vormt een bijzonder kruispunt in de Nederlandse samenleving, waar gelovigen, andersgelovigen en niet-gelovigen elkaar treffen. Met haar uitnodigende presentatie en begrijpelijke communicatie weet Van Schijndel de hoge drempels voor mensen die minder vertrouwd zijn met geloof en zingeving te slechten. "Marieke van Schijndel maakt dat iedere dag opnieuw waar."

De jury bestond dit keer uit Jan Willem Wits, Ruth Peetoom en David Knigge, Eerdere prijswinaars waren onder andere Henk van Ulsen, Wies Stael-Merkx, Thomas Erdbrink en Yvonne Zonderop. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een oorkonde die vanmiddag in het Museum Catharijneconvent aan Marieke van Schijndel wordt overhandigd.

Bron: Spaanprijs

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu